Kérlek, mutasd meg nékem a te dicsőségedet.

 Mózes második könyve 33:18

Legyen valami új

     Amikor arra gondolunk, hogy egy eszköz, egy rendszer, egy időszak új, akkor biztosan értékesebb, komfortosabb, gazdaságosabb lesz, kevesebb energia befektetésével többet hoz, boldogít, gyarapít. A dobozba mindig azt az ajándékot képzeljük el, amire legjobban vágyunk. És valóban így van? Nem kevésszer tapasztaltuk már, hogy a régi jobb volt. A telefon, az autó, az étel, a környezet, a kapcsolatok, a világ. S igen, az újnak ebből a csalódottságából vezet út visszafelé. Megszépül a múlt, megszületik az aranykor, amikor még minden rendben ment. Érkezik a „nosztalgia” fagyi, sonka, túró rudi, trendi az „oldtimer”. Csak hát ami elmúlt, az legritkább esetben hozható vissza ugyanúgy. A töltött káposzta jó újramelegítve, de olyan sok minden már kevésbé. Mi akkor a megoldás?


    Egy menedzser barátom mondta egyszer: „Ha nem tudsz előre lépni, lépj oldalra.” És igen, van ennek előnye, hiszen addig sem gyökerezik a lábunk a földbe, szokjuk a mobilitást, közben talán észreveszünk   egy  új   nézőpontot,   mely  a megoldást sejteti, s legközelebb talán már előre is sikerül lépni. A legtöbb változás, fejlesztés is fejlődés nélküli újdonság, mellyel lekötjük vagy engedjük lekötni a figyelmünket. És egy idő után beleszédülünk ebbe a nagy oldalra lépdelésbe, hiszen egyszer ugyanoda érünk vissza, s közben erőnk, reményünk elfogy. Még mindig keressük a megoldást.

    Ez pedig csak előrefelé vezethet, merítve a múltból, de nem azt reprodukálva. Ehhez azonban olyan erőre van szükség, amely nemcsak módosít, korrigál, újratervez, variál, hanem újjá teremt. Mikor ajánlottak nekünk bármikor is olyat, ami teljesen új, ami minőségi változás? Ez az igazi hiánycikk. Mert maga a teremtés, és az újjá teremtés Isten tulajdonsága. Ő képes arra, hogy a semmiből teremtsen valamit, a régiből újat: „A régi elmúlik, és íme, teljesen új  jön létre.” (2Kor 5, 17)
    Nem lehet, hogy az újesztendőben variációk helyett ilyen gyökeres fordulatra van szükséged? Nem csak igazgatni és igazodni. Hanem Isten kezéből kérni és kapni olyan változásokat, melyekben változás és kibontakozás van, rabság helyett szabadság, bűn helyett szentség, háború helyett béke, halál helyett élet, kárhozat helyett üdvösség. Ilyen mértékű minőségi változásokat csak Isten tud adni. Hogyan teszi ezt?   Amikor megváltoztatja a környezetünket, akkor nincs sok dolgunk: csak hitlépésekkel követni az eseményeket. Ez lehet öröm, kibontakozás, melyben erősödik a hitünk, a hálánk, új területek nyílnak. De lehet fájdalom is, mely Istenhez kényszerít – nem túl komfortos, de nagyon hatékony, ezért gyakori módszer a Mindenható kezében.

    Az is megtörténik, amikor bennünket változtat meg Isten. Ezt tudjuk akadályozni is, de nem korlátlanul. Ő képes formálni bensőnket, még a mi akaratunk vagy jóváhagyásunk nélkül is. Mert előbb szeretett minket, mint mi őt, és nem feltétele az ő kegyelmes munkálkodásának a mi jótetszésünk. De miért akadályoznánk? Sőt mit tehetünk, hogy Isten szerinti dolgok szülessenek? Igen, a mi hozzáállásunk, ha nem is generálja, de szólítja Isten kegyelmi munkáját. Ha vágyunk őszerinte való változásokra, az már az ő korábban elhintett magva bennünk. Ezt a vágyódást megvallhatjuk imában, óráról órára. Imával előkészítve mi magunk is elkezdhetünk változtatni cselekedeteinken, szokásainkon, s miközben változtatunk, aközben magunk is változunk. Ezek a hitlépések, tettek, engedelmességek hasznos társai belső vágyódásunknak és könyörgésünknek.
    Ha mindezek megvannak benned, az újat teremtő Isten biztosan fog lépni feléd, nem hagyja ki tervéből a készséges szívet.


Boros Dávid

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Share

Budapest József Utcai Baptista Gyülekezet

  • Levélcím: 1084 Budapest, József utca 12.
  • Bankszámlaszám: 11708001-20052126
  • E-mail:kapcsolat [kukac] jozsefutca [pont] hu
  • Web: www.jozsefutca.hu
  • Lelkész: Boros Dávid